Skip to main content

Stem­bevrij­­ding bij stotteren

Je stem als medicijn: zing jezelf naar vrijheid, eigenheid en heelheid

Jolanda begeleidt op een fijne zachte manier. Door haar eigen ervaring met stotteren weet ze wat er kan spelen. Ik voelde me daardoor echt gezien en begrepen.

Dankbaar voor de inzichten: dat ik mag zijn wie en ben en mag stotteren zoals ik doe, dat ik niets hoef aan te passen of te verbeteren.

En dat ik dat allemaal mag laten horen met mijn stem, die mij zo lang tegen heeft gehouden!

Klara

Jouw stotteren: haat en liefde

Je hebt al verschillende manieren geprobeerd om je spreken vloeiend te maken. Soms lijk je vooruitgang te boeken, maar je hebt het gevoel dat je telkens weer terugvalt. Diep van binnen weet je dat je vloeiend kunt spreken; die momenten ken je immers ook. Maar in het bijzijn van anderen is het vaak anders. Dan stotter je, of erger nog, je verbergt een deel van jezelf. Het deel dat je eigenlijk wilt uiten. 

Misschien is je stotteren voor iedereen hoorbaar, of wellicht weet je het zo te verbergen dat niemand weet dat je stottert. In ieder geval: binnenin je gebeurt van alles. Je checkt uit om moed te verzamelen om iets te zeggen. Of je incasseert stilletjes de schok die door je heengaat na een stotter. Het kost je veel energie. Achteraf baal je ervan dat het niet is gelukt om te zeggen wat je wilde. Je stemt in met dingen die je eigenlijk niet wilt doen. Soms voelt het alsof je jouw leven onder voorbehoud leeft.

Je bent boos op jouw stotteren, omdat het je beperkt en veel pijn veroorzaakt. Tegelijkertijd probeer je mild te zijn. Je wilt jouw stotteren niet veroordelen, want je realiseert je dat het diep verweven is met trauma. Dat het zachtheid nodig heeft. 

Hoe meer je te weten komt over stotteren, hoe verwarrender het soms lijkt te worden. De gevoelens die je ervaart kunnen zo tegenstrijdig zijn!

Jezelf uiten precies zoals je bent

Je verlangt ernaar om niet beperkt te worden door jouw stotteren. Je wilt erop kunnen vertrouwen dat je vloeiend kunt spreken, niet alleen tegen de hond, maar ook tegen je vrienden, collega’s en docenten.  

Wat zou het met je doen als je daadwerkelijk kunt toelaten wat je voelt? Als je zowel je kracht als je angst in expressie naar buiten brengt?  

Om jezelf te kunnen uiten precies zoals je bent?

De kracht van stembevrijding

Ik ben stembevrijder en logopedist in opleiding. Ik combineer de kracht van stembevrijding en stottertherapie om jou vrijuit te laten spreken. Met eenvoudige oefeningen begeleid ik je om waar te nemen wat er in jou leeft en dat zingend naar buiten te brengen. 

De wisselwerking tussen zingen, het voelen van emoties en het waarnemen van je lijf brengt je naar diepere lagen in jezelf. In deze diepte ligt jouw vrijheid, eigenheid en heelheid. En ook de heelheid van jouw stem.

Spreken is een natuurlijk gegeven, net als ademhalen, dat stroomt als jouw bewuste geest niet interfereert. Stembevrijding is het instrument bij uitstek om in deze flow te komen.

Lees mijn visie op stotteren.

Zangervaring niet nodig

Stembevrijding gaat niet over mooi zingen, maar over uiten wat er in je leeft. Hoe dat klinkt is totaal niet belangrijk. Bovendien is er maar één persoon die jouw lied kan zingen: jij. Zangervaring is daarom niet nodig.

Wel heel bruikbaar is nieuwsgierigheid naar jouw lied en de bereidheid om hier zonder oordeel naar op zoek te gaan. Startpunten daarvoor zijn zuchten, zingen op één toon, de woorden ja of nee. En voor je het weet blijk je te willen wat je zingt.

Spannend? Zeker, vooral de eerste keer. Gelukkig hoef je nergens aan te voldoen. 

Jouw eigen tempo staat centraal. Voel je daarom welkom precies zoals je bent.

Dit gaan we doen

Je kunt kiezen uit een workshop en individuele sessies.

Kennismakingsworkshop stotteren

Ben je benieuwd wat stembevrijding kan doen voor jou en je stotteren? Dan is deze workshop voor jou.

De workshop heeft een rustige opbouw: we starten met een meditatie en lichaamswerk. Vanuit die flow maken we via eenvoudige oefeningen de overgang naar zingen. Mijn zachte begeleiding helpt je dicht bij jezelf te blijven. Je mag er helemaal zijn zoals je bent. Het gaat om toelaten wat je voelt, aanvaarden wat er op dit moment is. Met spanning en al. En voor je het weet blijk je te willen wat je zingt. Je voelt jezelf genieten. Jouw stem transformeert van klacht naar medicijn.

We sluiten af met een muzikale meditatie waarin je rustig kunt navoelen wat er in je is aangeraakt en wat je mee wilt nemen naar huis.

Na deze workshop:

 • Heb je ervaren wat stembevrijding voor jou kan doen.
 • Heb je een glimp opgevangen van hoe het is om te genieten van je eigen stem.
 • Ga je met een open en vrij gevoel naar huis.

Individueel traject

In een individueel traject is er volop ruimte om te onderzoeken wat jij tegenkomt in jouw stotteren. Ik help jou om te voelen wat je voelt en van daaruit een steeds diepere verbinding met jouw natuurlijke stroom te ervaren.

Het traject bestaat uit zeven individuele sessies van anderhalf uur. Je krijgt oefeningen voor thuis en ik ben tussen de sessies door bereikbaar via whatsapp. Ook krijg je het boek ‘Jouw ziel wil zingen’ van Jan Kortie.

Na dit traject:

 • Kijk je met meer vriendelijkheid en nieuwsgierigheid naar jezelf.
 • Weet jij wat jouw stotteren je te vertellen heeft.
 • Vind je steeds makkelijker de weg naar jouw innerlijke stem.
 • Ervaar je meer zelfvertrouwen.
 • Vecht je minder tegen jouw stotteren.
 • Spreek je steeds vaker uit flow.

Mijn visie op stotteren

Stotteren is geen probleem dat moet worden opgelost. Stotteren vraagt jou om naar jezelf te luisteren. Om waar te nemen wat is, in plaats van te handelen vanuit wat zou moeten. Zonder strengheid of controledrang.

Door jouw waarnemingen en emoties in klank naar buiten te brengen, heel je trauma’s en herstel je het contact met je innerlijk weten. Je leert te genieten van je stem en mee te gaan met haar stroom.

Ik zal daarom niet proberen om jou van je stotteren af te helpen. Stembevrijding gaat over vrijheid vinden in jezelf, mét en zonder stotters. Van binnenuit ervaren dat je allang genoeg bent. Ik geloof dat dit de enige weg is naar ware vrijheid.

Vloeiend spreken is dan niet langer je doel, maar wel een resultaat.

Drie sporen

De holistische aanpak van Stemeigen bestaat uit drie sporen:

 • Spreken is een natuurlijk gegeven: vrijuit zingen brengt je bij de heelheid van jouw stem, omdat je ervaart dat je al heel bent.
 • Je komt in een flow: in de wisselwerking tussen klinken en horen is bewust plannen van de spraak niet meer aan de orde.
 • Stotteren is omgeven door trauma: klank geven aan je trauma’s brengt heling.

Dit kun je van mij verwachten

Ik heb zelf gestotterd en weet hoe het is om je overgeleverd te voelen aan je onvermogen om te spreken. Hoe beangstigend het is om jezelf over te geven aan het loslaten van controle.

Op een liefdevolle en doeltreffende manier help ik jou daarom om jouw angst én jouw kracht te uiten. Met een open hart en beide benen op de grond begeleid ik je door jouw processen.

Ik bewaak je grenzen en bied een veilige bedding waarin je diep in jezelf kunt zakken. Zo kom je op plekken in jezelf waar je in je eentje niet bijkomt. Maar bovenal laat ik je ervaren hoe bevrijdend het is om je gevoelens op jouw eigen tempo toe te laten.

Ik begeleid je met liefde.

Geef jouw stotteren een stem

Vind jij het ook zo lastig om jouw stotters te laten horen? Duw je ze liever weg? In een vergeten hoekje waar ook die andere kanten van jezelf liggen die je liever niet laat zien? Met stembevrijding geef je jouw stotteren letterlijk een stem. Want jouw stotteren, met alle bijbehorende emoties, wil gehoord en gezien worden.

Voel jij dat jouw stotteren het nodig heeft om haar waarheid te uiten? En wil je ontsnappen uit de vicieuze cirkel van gevangen zijn in het niet kunnen spreken? Geef jouw stotteren dan een stem.

Dit is voor jou als:

 • Je voelt dat het tijd is om een volgende stap te zetten als het aankomt op stotteren.
 • Je vastbesloten bent om jouw verlangens én angsten serieus te nemen.
 • Je nieuwsgierig bent naar de kracht van jouw stem.
 • Je klaar bent om jouw eigen stralende zelf in het licht te zetten!

Dit is niet voor jou als…

 • Je alleen maar van je stotteren af wil en niet haar het grotere geheel wil kijken.
 • Je er niet voor open staat om je eigen lichaam en emoties bewust te voelen.
 • Je geen ruimte hebt om tijd te maken voor jouw proces (dan is het nu niet het moment).

Is je verlangen groter dan je weerstand?

Stem dan in met je verlangen

Ik zie naar je uit!

Kennismakingsworkshop stotteren

In een groep met gelijkgestemden ervaar je een voorproefje van de kracht van stembevrijding bij stotteren: voelen wat je voelt, zijn wie je bent, genieten van je stem.

 • Data: 12 januari 2025
 • Tijd: 14.00 – 16.00 uur
 • Locatie: In de kern gezond, Leidsche Rijn Centrum (Utrecht)

Gratis

 

Individueel traject

In een individueel traject is er volop ruimte om te onderzoeken wat jij tegenkomt in jouw stotteren. Ik help jou om te voelen wat je voelt en van daaruit een steeds diepere verbinding met jouw natuurlijke stroom te ervaren.

 • 7 individuele sessies van een uur
 • Mijn volledige aandacht
 • Oefeningen voor thuis
 • Bonus: Ondersteuning via whatsapp
 • Bonus: Het boek ‘Jouw ziel wil zingen’ van Jan Kortie

€ 499,-

 

Wie ben ik?

Mijn eigen stotteren

Als kind heb ik gestotterd. Wanneer ik moe of ben gespannen dan komen mijn woorden er nog weleens lastig uit. Als jong kind heb ik veel tijd in het ziekenhuis doorgebracht, en ik vermoed dat mijn stotteren daarmee samenhangt.

Ik maakte contact met mijn pijn

Een aantal jaar terug heb ik mijn ziekenhuiservaringen met behulp van een therapeut op papier gezet. Tijdens de voorbereidende fase vulde ik samen met mijn moeder een lange vragenlijst in. Mijn keel trok samen en ik begon spontaan weer te stotteren.

Met een collega stembevrijder ben ik vervolgens in dit verhaal gaan zingen. Zij las het verhaal voor en telkens wanneer ik een emotie voelde opkomen, liet ik haar pauzeren en gaf ik klank aan wat ik voelde. Ik maakte contact met mijn pijn en bracht deze zingend naar buiten.

Hoe spannend het ook was, ik merkte dat mijn pijn op haar sterkste punt weer afneemt. Iedere keer dat ik dit doe, ervaar ik heling. Ik deel graag met jou wat ik hierin ontdekt heb.

Jolanda eigen

Als stembevrijder begeleid ik mensen om meer vrijheid in zichzelf te ervaren. Ik ben vierdejaars student logopedie en heb in 2023 stage gelopen bij het Stottercentrum Utrecht.

Mijn kracht ligt in het afstemmen op wat er nodig is in het moment en het bewaren van rust. Jij krijgt bij mij alle ruimte. En dat voel je. Dat is Jolanda eigen.

Je bent welkom, precies zoals je bent.