Skip to main content

Stembevrij­­ding bij zwangerschap

De taal van het hart: maak zingend contact met je buikbaby

Ik vond het best spannend, maar Jolanda zorgde ervoor dat ik me snel op mijn gemak voelde. Het was speciaal om binnen relatief korte tijd een sterke connectie te maken met zowel mijn eigen gevoelens en gedachten, als met het kleine kindje in mijn buik. Ik kijk terug op een hele fijne, warme en bijzondere middag.

Amanda21 weken zwanger van haar eerste kindje

De onzichtbare band

Er groeit een kindje in jouw schoot. Jouw buik en hart worden elke dag een stukje groter. Want terwijl het lijfje in de maak is, krijgt ook de verbinding tussen jullie vorm. Maar de band met je kindje is soms nog ongrijpbaar voor je. En dat geeft je een onbestemd gevoel. Je voelt je soms overweldigd door alle veranderingen en verwachtingen die op je afkomen.

Je gaat naar de verloskundige voor controles, koopt kleertjes en regelt opvang, en praat met je partner en vriendinnen over je gevoelens. Maar bij wie kun je terecht om te leren hoe je diepgaande verbinding met je buikbaby maakt? 

Jouw intuïtie

Wij Westerse vrouwen leren niet meer om een diepe verbinding te maken met onze buikbaby. Jouw intuïtie over het belang van deze verbinding klopt, in traditionele culturen wordt hier wel aandacht aan besteed. Bij de Dagara in West-Afrika bijvoorbeeld wordt tijdens de zwangerschap aan de buikbaby gevraagd wat zijn of haar opdracht is. Dit omdat het kindje zijn opdracht vergeet wanneer het eenmaal over is gegaan naar het aardse bestaan.

Stel je voor dat ook jij contact kunt leggen met het kindje in je buik. Door de dag heen tap je steeds even in op jullie verbinding. Je ziet met vertrouwen uit naar jouw moederschap.

De kracht van stembevrijding

Voor het intieme contact met je kindje is er geen beter middel dan jouw stem. Jouw zingende stem. Als jij zingt dan geniet je buikbaby mee. Van jouw klanken en ook van de vibratie van jouw stem. Het is als een warm bad en massage ineen. Zingen is ook nog op een andere manier heilzaam. De hormonen die vrijkomen brengen jouw zenuwstelsel tot rust, en die geef je door aan je baby.

Stembevrijdend zingen heeft een bijkomend bijzonder effect. Bij deze manier van zingen verklank je namelijk rechtstreeks wat je ervaart in het contact met jouw buikbaby. Dat wat je met woorden niet altijd kunt uitdrukken, kan jouw zingende stem wel. Er ontstaat echt contact, een wederzijdse uitwisseling van liefde.

Zangervaring niet nodig

Stembevrijding gaat niet over mooi zingen, maar over uiten wat er in je leeft. Hoe dat klinkt is totaal niet belangrijk. Bovendien is er maar één persoon die jouw lied kan zingen: jij. Zangervaring is daarom niet nodig.

Wel heel bruikbaar is nieuwsgierigheid naar jouw lied en de bereidheid om hier zonder oordeel naar op zoek te gaan. Startpunten daarvoor zijn zuchten, zingen op één toon, de woorden ja of nee. En voor je het weet blijk je te willen wat je zingt.

Spannend? Zeker, vooral de eerste keer. Gelukkig hoef je nergens aan te voldoen. 

Jouw eigen tempo staat centraal. Voel je daarom welkom precies zoals je bent.

Dit gaan we doen

Je kunt kiezen uit een workshop en individuele sessies.

Workshop Samenzwang

Een verwenmiddag voor jou en je buikbaby. Dat is de workshop Samenzwang. 

Tijdens deze workshop leer je via meditatie en aanraking verbinding te maken met je buikbaby. Daarna begeleid ik je om klank te geven aan jouw gevoelens in dit intieme contact. Stel je voor dat je letterlijk in kunt tunen op het kindje in je buik, welk lied ontstaat er dan? Hoe klinkt jullie Samenzwang?

Na deze bijzondere ervaring is er tijd om een persoonlijke brief te schrijven aan je ongeboren kind. Je vertrekt met een tastbare herinnering aan het speciale contact met je buikbaby. Ook ontvang je de opname van de geleide meditatie, zodat jullie thuis kunnen blijven genieten van deze waardevolle middag.

Dit kun je verwachten:

 • Deze middag staan jouw buikbaby en jij centraal.
 • Mijn zachte begeleiding helpt je dicht bij jezelf te blijven, bij wat er nu is.
 • De bedding van de vrouwengroep zorgt ervoor dat je dieper in jezelf kunt zakken.
 • Je gaat vol dierbare herinneringen naar huis.

Individuele sessies

Soms is het fijn om de aandacht helemaal voor jou alleen te hebben. Voor jullie tweeën in dit geval: jou en je buikbaby. In een individuele sessie is er ruimte om dieper in te gaan op wat jij tegenkomt in het contact met jouw buikbaby.

Tijdens een individuele sessie nemen we rustig de tijd om kennis te maken. Daarna leg ik uit wat we gaan doen en begeleid ik je door een geleide meditatie om contact te maken met jouw buikbaby. Je verwelkomt jouw kindje op jouw manier en visualiseert hoe hij of zij aanwezig is in jouw buik. Daarna help ik jou om klank te geven aan wat je ervaart in dit intieme contact.

Misschien vind je het lastig om contact te maken, of ervaar je spanning bij het uiten van klanken. Ik begeleid je hier met zachte aandacht doorheen. Op een gegeven moment is zo’n sessie rond. Je krijgt dan de tijd om na te voelen en de essentie van de ervaring te verankeren. Vanuit deze energie schrijf je een brief aan je kindje.

 Dit kun je verwachten:

 • Ik werk altijd met wat zich in het moment aandient: jij en je buikbaby krijgen precies wat jullie nodig hebben.
 • De uitkomst is telkens weer een intiem geschenk.
 • Je gaat met een open en vol hart naar huis. 

De individuele sessies zijn ook geschikt om samen met je partner te doen. Ook is het mogelijk om meerdere sessies  in te plannen.

Mijn visie op aanstaand ouderschap

Ik geloof in de verbinding tussen ouder en kind. Tijdens mijn sessies met zwangeren ervaar ik steeds weer hoe voelbaar een buikbaby in de ruimte aanwezig is. En hoe belangrijk het is om het kindje in zijn of haar eigenheid welkom te heten. Om tijdens de zwangerschap het fundament voor jullie relatie te leggen. 

Zwangerschap is een intense periode, waarin jij je voorbereidt op het moederschap. Er wordt niet alleen een kindje geboren, maar ook een ouder. Dit kan allerlei emoties triggeren. Het is belangrijk om te beseffen dat al deze emoties er mogen zijn. Dat juist in het voelen en tot expressie brengen ervan de sleutel tot heling ligt. Op deze manier leg je tijdens de zwangerschap niet alleen het fundament voor de relatie met je kindje, maar ook voor je eigen ouderschap. Want tijdens de opvoeding word je hoe dan ook geconfronteerd met oude pijn. Het is heel waardevol om al tijdens de zwangerschap te ervaren hoe je deze emoties in eigen beheer kunt nemen. 

Omdat stembevrijding gaat over toelaten wat er nu is, geef je ruimte aan jezelf. Aan je vreugde en liefde, maar ook aan je angst en onrust. Als alles er mag zijn, dan kan echte verbinding ontstaan. Met jezelf, en met je kindje.

Lees ook mijn visie op ouderschap.

Dit is voor jou als je…

 • Jouw buikbaby in het zonnetje wil zetten.
 • Optimaal wil genieten van jouw zwangerschap.
 • Bewust tijd wil maken voor verbinding met de baby in je buik.
 • Een concrete manier wil leren om daadwerkelijk contact te maken met jouw buikbaby.
 • Jouw buikbaby wil ontmoeten voordat hij of zij geboren is.
 • De basis wil leggen voor een levenslang liefdevol contact met jouw kind.
 • Wil leren om liefdevol aanwezig te blijven bij je eigen emoties.
 • Met vertrouwen je moederschap in wil gaan.

En word je blij van zingen? Dan wil je stembevrijden samen met je buikbaby!

Is je verlangen groter dan je weerstand?

Stem dan in met je verlangen

Ik zie naar je uit!

Workshop Samenzwang

Een verwenmiddag voor jou en je buikbaby. Dat is de workshop Samenzwang. Je leert via meditatie, aanraking en zingen diepe verbinding te maken met je buikbaby. Vanuit deze bijzondere ervaring schrijf je een brief aan je kindje.

 • Data: 8 september, 8 december 2024
 • Tijd: 14.00 – 16.00 uur
 • Locatie: In de kern gezond, Leidsche Rijn Centrum (Utrecht)

Gratis

 

Individuele sessies

Soms is het fijn om de aandacht helemaal voor jou alleen te hebben. Voor jullie tweeën in dit geval: jou en je buikbaby. In een individuele sessie is er ruimte om dieper in te gaan op wat jij tegenkomt in het contact met je buikbaby.

 • Data: op afspraak
 • Tijd: een uur
 • Locatie: De Meern (Utrecht)

€ 75,-

 

Wie ben ik?

De geboorte van een passie

Tijdens de zwangerschap van mijn zoon maakte ik kennis met stembevrijding. Toevallig, want stembevrijding tot dan toe had geen specifieke link met zwangerschap. Of toch niet toevallig? Het zaadje voor Samenzwang werd in ieder geval geplant. Van meet af aan raakte stembevrijding mijn hart en nu oefen ik met heel veel plezier en liefde zelf dit prachtige vak uit.

Van angst naar verbinding

Als baby en peuter heb ik veel in het ziekenhuis gelegen. Dit heeft de hechting tussen mij en mijn ouders verstoord. Ik ervaarde met name een diepgewortelde angst op het loslaten van controle.  

Een aantal jaar terug heb ik mijn ziekenhuiservaringen met behulp van een therapeut op papier gezet. Met een collega stembevrijder ben ik vervolgens in dit verhaal gaan zingen. Zij las het verhaal voor en telkens wanneer ik een emotie voelde opkomen, liet ik haar pauzeren en gaf ik klank aan wat ik voelde. Tijdens het zingen heb ik de fysiek tastbare band met mijn moeder ervaren. En datzelfde ervaar ik nu ook bij mijn eigen kinderen. Ik voed de band en ik tap eruit; ze draagt mij en mijn kinderen. 

Jolanda eigen

Diep dankbaar ben ik dat ik vrouwen mag begeleiden in het verbinden met hun buikbaby. Elke keer ervaar ik weer hoe tastbaar deze verbinding is. Hoe sterk het kindje aanwezig is. En hoe waardevol het is om dit contact al zo bewust aan te gaan tijdens de zwangerschap. Juist tijdens de zwangerschap. 

Mijn kracht ligt in het afstemmen op wat er nodig is en het bewaren van rust. Jouw buikbaby en jij krijgen bij mij alle ruimte. En dat voel je. Dat is Jolanda eigen.

Je bent welkom, precies zoals je bent.

Mijn visie op ouderschap

Mijn werk met aanstaande ouders heeft alles te maken met mijn visie op ouderschap.

Ik geloof in verbinding tussen ouder en kind. Het belang van contact met de essentie van je kind. Tijdens de opvoeding zullen er hoe dan ook allerlei dingen gaan gebeuren die lastig zijn. Via mijn werk met zwangeren leg ik een basis waar je altijd weer naar terug kunt keren: de liefde voor het unieke individu dat je kind is. Gedragen door de band die tussen jullie bestaat.

Onze kinderen zijn onze spiegels: ze raken van alles in ons aan. In feite nodigen ze ons constant uit om onze eigen pijn te uiten. Zij weten onbewust dat het uiten van weerstand en verlangens ons terugbrengt naar onze heelheid. Onze kinderen zijn daarom ook onze inspiratiebron. Hun gedrag én hun stemgebruik. 

Een huilende baby of een peuter met een woedeaanval, maar ook een kleuter die zingt tijdens het spelen. Dit is de natuurlijke manier om onze stem te gebruiken: het tot expressie brengen van onze emoties. De weg naar onze ziel weer vrij maken, al het gedoe eromheen in beweging brengen. 

Ook wij kunnen op onze beurt een voorbeeld voor onze kinderen zijn: door ja te zeggen tegen onze emoties en ze al zingend naar buiten te brengen. Ikzelf ervaar dat hoe vaker ik mijzelf dit in de veilige bedding van een collega-stembevrijder toesta, hoe krachtiger en liefdevoller ik ben in mijn moederschap.

Verbinding gaat over zenden én ontvangen. En dus ook over luisteren. Ik kan in mijn eentje zingen, maar ik ervaar pas écht de helende werking van stembevrijding als ik zing in de aanwezigheid van een ander. Als ik letterlijk gehoord wordt. En zo is het ook voor onze kinderen. Door daadwerkelijk te luisteren naar wat zij tot expressie brengen, bevestigen we hen in wie ze zijn en wat ze voelen. Er ontstaat contact. En dan weten ze: ik mag er zijn en wie ik ben doet ertoe.

Diep dankbaar ben ik dat ik vrouwen mag begeleiden in het verbinden met hun buikbaby. Elke keer ervaar ik weer hoe tastbaar deze verbinding is. Hoe belangrijk het is om je kindje in al haar of zijn eigenheid welkom te heten. En hoe waardevol het is om dit contact al zo bewust aan te gaan tijdens de zwangerschap. Juist tijdens de zwangerschap.

Contact