Skip to main content

Stembevrij­ding voor iedereen

Zing jezelf vrij: laat horen wie je bent en straal!

Je bood me de veiligheid die ik nodig had om goed te leren voelen wat goed is en wat werkt voor mij. Nieuwsgierig blijven en niet oordelen.

Vooral het denken los mogen laten.

AlexandraAlexandra volgde een traject van zeven individuele sessies

De kritische stem

Die kritische stem ken je maar al te goed. ‘Ik hoor er niet bij’, ‘ik ben niet goed genoeg’, of ‘ik doe er niet toe’. Of ‘ie nou luidt staat te tetteren of zachtjes in je oor fluistert: negeren helpt niet. Wegduwen evenmin. 

Je voelt je afgewezen. En tegelijk weet je dat je jezelf afwijst. Drukke kinderen, vervelende collega’s en een ellenlange to-do-lijst maken het er niet beter op. Hoe je uit deze vicieuze cirkel komt, weet je niet. Juist op de momenten dat je vertwijfeld om hulp wilt vragen, klap je dicht. Je wilt jammeren, vloeken en tieren, maar je durft jezelf niet te laten gaan.

En dan slik je het maar weer in. Want het gaat toch eigenlijk best wel? Je bent een mooi mens, dat weet je toch. Maar die stem knaagt. Het is tijd om daar verandering in te brengen.

Jouw vrije stem

Hoe zit het met jouw vrije stem? Hoe zou die klinken als je je van niets of niemand iets aantrekt, vooral van jezelf niet? Voel je de ruimte die alleen dit gedachte-experiment al geeft? Wat zou je nu op dit moment in expressie naar buiten willen brengen?

Als je kunt blijven bij waar je weg van wilt, dan maak je de weg vrij om jezelf te helen. Wanneer jij jezelf tot expressie brengt precies zoals jij bent, dan ben je per definitie goed.

Zing jezelf vrij

Stembevrijding gaat precies over dat uiten van jezelf. Van wat er nu is, op dit moment. Je zingt geen vaste melodie of tekst, maar je stemt af op wat er in je leeft en brengt dat in klank naar buiten. Jouw eigen lied. De wisselwerking tussen zingen, het voelen van je emoties en het waarnemen van je lijf brengt je naar diepere lagen in jezelf. In deze diepte ligt jouw vrijheid.

Het vraagt innerlijke afstemming om je gevoel in dit moment te verklanken. Je eigen stem is zo een geweldig hulpmiddel om te onderzoeken wat er in jou leeft. Het wil gezien én gezongen worden. Door jouw emoties in expressie naar buiten te brengen, komt er iets in beweging. Voelen staat op de voorgrond en het hoofd gaat er tussenuit: je zingt jezelf vrij.

Zangervaring niet nodig

Stembevrijding gaat niet over mooi zingen, maar over uiten wat er in je leeft. Hoe dat klinkt is totaal niet belangrijk. Bovendien is er maar één persoon die jouw lied kan zingen: jij. Zangervaring is daarom niet nodig.

Wel heel bruikbaar is nieuwsgierigheid naar jouw lied en de bereidheid om hier zonder oordeel naar op zoek te gaan. Startpunten daarvoor zijn zuchten, zingen op één toon, de woorden ja of nee. En voor je het weet blijk je te willen wat je zingt.

Spannend? Zeker, vooral de eerste keer. Gelukkig hoef je nergens aan te voldoen. 

Jouw eigen tempo staat centraal. Voel je daarom welkom precies zoals je bent.

Dit gaan we doen

Je kunt kiezen uit een workshop en individuele sessies.

Kennismakingsworkshop stembevrijding

Verlang jij ernaar om jezelf te uiten, precies zoals je bent? In de kennismakingsworkshop ervaar je op een laagdrempelige manier wat stembevrijding voor jou kan doen. Binnen een veilige groep van gelijkgestemden, zet je in jouw tempo je eerste stappen naar vrije expressie.

Tijdens deze workshop ga je via eenvoudige oefeningen ontdekken wat er op dit moment in je leeft. En welke vrijheid het geeft om jezelf precies te uiten zoals je nu bent. Omdat je precies goed bent hoe je nu bent. We starten met een meditatie en eenvoudig lichaamswerk. Vervolgens zingen we met de groep en in tweetallen. De eenvoud van de oefeningen brengt je dicht bij jezelf. Tussendoor zoeken we verdieping in korte deelrondes. We sluiten af met een heerlijke mantra!

Na deze workshop:

 • Heb je ervaren wat stembevrijding voor jou kan doen.
 • Ervaar je meer vrijheid in jezelf.
 • Ga je met een opgewekt gevoel naar huis.

Individuele sessies

Tijdens individuele sessies is er volop ruimte om in te gaan op jouw persoonlijke processen.

We nemen we rustig de tijd om kennis te maken. Meestal start ik met een geleide meditatie zodat je makkelijker in contact komt met jouw emoties. Het lichaam is hierbij een mooi startpunt: emoties brengen altijd iets teweeg in ons lichaam en ons lichaam is steevast in het nu. Daarna begeleid ik je met liefdevolle aandacht om klank te geven aan deze emoties. Ik stimuleer je om zoveel mogelijk bij de ervaring te blijven en zo min mogelijk in je hoofd te gaan. Uiteraard zorg ik voor een goede afsluiting waarin je kunt integreren wat er los is gekomen.

Na een sessie:

 • Voel je ruimte in jezelf.
 • Kijk je met meer vriendelijkheid en nieuwsgierigheid naar jezelf.
 • Heb je meer vertrouwen in je eigen processen.
 • Heb je iets ervaren wat je met woorden niet kunt uitdrukken.

Mijn visie op heling

Er is geen quick fix. Hoe graag je er ook vanaf wil: onrust over alles wat je nog moet doen, irritatie als je kind niet luistert, angst dat je niet goed genoeg bent, beelden uit het verleden die naar boven komen. Er is geen quick fix.

Hoezeer je ook wilt dat het weggaat, de enige weg is ernaartoe. Naar je onrust, naar je irritatie, naar je angst. Het wil gezien worden. Door jou. En dan kan er iets smelten.

Als je zingend je gevoelens van dit moment tot expressie brengt, dan hoef je niets meer tegen te houden of weg te drukken. Dan veranderen je emoties als vanzelf in iets anders. Het stroomt. zoals het in de natuur ook stroomt. Je hebt weer een cyclus doorlopen.

Want daar ligt de sleutel: steeds weer opnieuw de cyclus van emoties, weerstand, voelen, uiten en stromen doorlopen. Totdat je beseft dat dit het is. De cyclus zelf.

Is dat dan de slow fix? Ik denk het niet. De crux is dat er niets gefixt hoeft te worden. Wanneer je steeds dieper in je eigen cyclus zakt, jezelf steeds opnieuw omarmt met alles wat er is, dan ervaar je dat je allang genoeg bent. Mét alles wat er is. Zingend.

Stembevrijding is de meest eenvoudige, liefdevolle, doeltreffende en vreugdevolle manier om dit te ervaren.

Dit is voor jou als:

 • Je ernaar verlangt om te voorschijn te komen in jouw zachte en stevige kracht. Om jou waarheid te uiten.
 • Je rationeel snapt waar je tegenaan loopt, maar toch niet verder komt.
 • Je voelt hoe belangrijk het is om je eigen tempo te mogen volgen in dit proces.
 • Je weet dat je de liefdevolle aanwezigheid van een ander nodig hebt om jouw gevoelens toe te kunnen laten.
 • Je vastbesloten bent om jouw verlangens serieus te nemen.
 • Je nieuwsgierig bent naar de kracht van jouw stem.
 • Je ongelooflijk veel zin hebt om de  longen uit je lijf te zingen!

Dit is niet voor jou als…

 • Je alleen maar van je onzekerheid af wil en niet haar het grotere geheel wil kijken;
 • Je er niet voor open staat om je eigen lichaam en emoties bewust te voelen;
 • Je geen ruimte hebt om tijd te maken voor jouw proces (dan is het nu niet het moment).

Is je verlangen groter dan je weerstand?

Stem dan in met je verlangen

Ik zie naar je uit!

Een heerlijke ochtend verkennen wat je stem zoal kan doen en teweeg kan brengen in je lijf en geest. Louterend, verrassend, troostend.

Eén al aandacht, oprechte interesse en nieuwsgierigheid vanuit Jolanda. Haar stem komt vanuit haar tenen en ze daagt je op een hele laagdrempelige manier uit om daarin mee te gaan.

Voor herhaling vatbaar!

MadeleineMadeleine volgde de introductieworkshop stembevrijding

Kennismakingsworkshop stembevrijding

In de kennismakingsworkshop ervaar je op een laagdrempelige manier wat stembevrijding voor jou kan doen. Binnen een veilige groep zet je in jouw tempo je eerste stappen naar vrije expressie.

 

 • Data: 6 oktober 2024, 15 februari 2025
 • Tijd: 14.00 – 16.00 uur
 • Locatie: In de kern gezond, Leidsche Rijn Centrum (Utrecht)

Gratis

 

Individuele sessies

Soms is het fijn om de aandacht helemaal voor jou alleen te hebben. Tijdens individuele sessies is er volop ruimte om in te gaan op jouw persoonlijke processen.

 • Data: op afspraak
 • Tijd: een uur
 • Locatie: De Meern (Utrecht)

€ 75,-

 

Je bent welkom, precies zoals je bent.