Over mij

Over mij

Tijdens de zwangerschap van mijn zoon maakte ik kennis met stembevrijding. Toevallig, want stembevrijding tot dan toe had geen specifieke link met zwangerschap. Of toch niet toevallig? Het zaadje voor Samenzwang werd in ieder geval geplant. Van meet af aan raakte stembevrijding mijn hart en nu oefen ik met heel veel plezier en liefde zelf dit prachtige vak uit.

Elke bevalling is bijzonder en zo ook die van mij. Mijn oudste dochter werd geboren in het ziekenhuis, de dag voordat mijn vader overleed. Zij is het oudste kleinkind en maakte mijn vader opa. Verdriet en vreugde liggen soms dicht naast elkaar, dat is des levens eigen. Terecht merkte mijn zus op: zij is de liefdesbaby van ons allemaal.

Vier jaar later mocht ik weer bevallen van een prachtig meisje. Ditmaal in een kleine kliniek in Ghana, waar ik vier jaar gewoond en gewerkt heb. In de tuin van de ziekenhuiscompound ving ik de weeën op. Het gouden uur brachten we door onder het geraas van een tropische moesson.

Met de geboorte van mijn zoon werd een lang gekoesterde wens vervuld: een thuisbevalling. Mijn vliezen waren de avond daarvoor gebroken en omdat de weeën toen nog niet op gang waren gekomen, bestond de kans dat ik alsnog naar het ziekenhuis moest. Ik ben ervan overtuigd dat muziek en zang mijn lichaam in de bevalstand hebben gebracht. In de intimiteit van onze woonkamer, in samenzijn met mijn man en dochters, schonk ik het leven aan het mooiste jongetje van de wereld. Een diep vervullende gebeurtenis.

Drie totaal verschillende zwangerschappen en bevallingen, maar allemaal gekenmerkt door de diepe verbinding die ik voelde met mijn buikbaby. Van hart-tot-hart. En het sterke besef dat we de bevalling samendeden en ik mij kon overgeven aan mijn lijf en liefde.

Diep dankbaar ben ik dat ik vrouwen mag begeleiden in het verbinden met hun buikbaby. Elke keer ervaar ik weer hoe tastbaar deze verbinding is. En hoe waardevol het is om dit contact al zo bewust aan te gaan tijdens de zwangerschap. Juist tijdens de zwangerschap. Mijn kracht ligt in het afstemmen op wat er nodig is in het moment en het bewaren van rust. Jouw buikbaby en jij krijgen bij mij alle ruimte. En dat voel je. Dat is Jolanda eigen.
Scroll naar boven